Het Brabantse boerenerf van de 19e eeuw is onze inspiratiebron bij de naamgeving en inrichting van onze logiesgebouwen en het erf. Logiesgebouw ‘t Langhuus is verbouwd naar het voorbeeld van een langgevelboerderij. De fraaie hoeve met typisch Brabantse kap refereert aan het rijke verleden van de Asdonk.
De logementen zijn geschikt voor 2 tot 6 personen. Elk logement heeft een eigen ingang aan de zijkant van onze Hoeve. Alle hoevewoningen beschikken over een luxe complete keuken met vaatwasser, combioven met magnetron, Senseo, waterkoker, inductie kookplaat en koelkast en zijn volledig uitgerust met kookgerei en bestek. Voor gezinnen met kinderen is een babybadje, campingbedje en kinderstoel beschikbaar.
Alle vakantiewoningen zijn voorzien van plavuizen vloeren met vloerverwarming en tevens koeling. Natuurlijk ontbreekt ook satelliet radio en televisie en een gratis (wifi) internetaansluiting niet. Het eigen terras is bereikbaar via deelbare buitendeuren met uitzicht op weilanden of het natuurreservaat De Biezen.
Roken mag in geen enkel logement. Met uitzondering van hulphonden of blindengeleidehonden zijn huisdieren niet toegestaan.
Elk logement draagt de naam van een oud ambacht uitgeoefend in de directe omgeving van Aarle-Rixtel. De stijl van de vroegere ambachten zijn door de vakantiewoning heen verwerkt. Met zijn aangepaste kleuraccenten, decoratie en eigen verhaal vormt elke vakantieappartement een sfeer op zich.
Keuterboer
Tot het laatste kwart van de twintigste eeuw bestond verreweg het grootse deel van de boerenstand uit kleine en middelgrote boeren. Keuterboeren bewerkten hun eigen grond of hadden een beetje (klein)vee maar waren niet in staat daarmee volledig in hun eigen onderhoud te voorzien. Ter aanvulling daarvan werkten veel keuterboeren als landarbeider bij herenboeren of in fabrieken.
Ganzenhoeder
Vroeger moesten de boeren hun belastingen met goederen betalen. In de dorpjes Aarle en Beek werd vaak betaald met ganzen. Dit heeft te maken met de eeuwenoude ganzenhouderij in de Broekgronden nabij de Aa en haar zijriviertjes. Tot in de 20e eeuw is het fokken van ganzen een typische activiteit die in beide dorpen plaatsvindt. Vooral het Broekgebied met de uitstekende hooilanden en weilanden waren hiervoor geschikt.
Klokkengieter
De kunst van het klokkengieten bestaat al eeuwenlang. Voordat er klokkengieterijen werden opgericht, bestond het fenomeen “rondreizende gieter”. Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen in Aarle Rixtel stamt officieel uit 1660. Van 1907 tot 2015 was de klokkengieterij gevestigd in het monumentale pand aan de Klokkengietersstraat 1 in Aarle-Rixtel. De smeltoven die nog op hout gestookt wordt, heeft een monumentenstatus. Hierin worden alleen de allergrootste klokken gegoten.
Brouwer
Bier is zo oud als onze beschavingsgeschiedenis en dus het beroep van brouwer ook. Toch was het brouwen van bier tot in de middeleeuwen thuiswerk, gedaan door vrouwen als onderdeel van de huishoudelijke taak. Onze gemeente herbergt nog twee bekende brouwerijen. Bavaria is een van de oudste van Nederland. In 1719 werd voor het eerst melding van deze brouwerij gemaakt. Croy dat op het kasteel Croy eeuwenlang werd gebrouwen is in 2004 weer opnieuw op de markt gebracht.
Turfsteker –
Het turfsteken was in elke streek anders georganiseerd en gebeurde in iedere streek met andere gereedschappen die ook nog eens per streek andere benamingen kregen. Aan deze kant van de Peel spreekt men ook wel van klotsteken. De Asdonkseweg is een van de wegen waar vroeger turfstekers te voet naar de Peel trokken om turf te steken. Nu nog verwijzen namen naar de winning van turf. Grenzend aan het landgoed De Stippelberg ligt bijvoorbeeld de Klotterpeel.