Dagje uit


 

Er is tijdens uw verblijf bij Aldörrum veel te doen in en om Aarle-Rixtel. Zin in het bezoeken van een museum of heerlijk wandelen of fietsen in een natuurpark? Ook bent u vanuit Aarle-Rixtel binnen 10 minuten rijden in winkelstad Helmond en binnen 45 minuten in de steden Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen en Venlo. Zelfs België en Duitsland zijn dichtbij voor dagje uit over de grens.

De Peel biedt u veel mogelijkheden. Hieronder hebben we alvast een selectie opgenomen rond het thema De historie van De Peel, Uitgaan en Dagje uit met de kinderen. 

 

Dorpen

 • Aarle-Rixtel
 • Bakel
 • Beek en Donk
 • Lieshout
 • Mariahout
 • Gemert
 • Nuenen

 

Lees meer…

Steden

 • Helmond
 • Deurne
 • Eindhoven
 • Best
 • ‘s-Hertogenbosch

 

Lees meer…

De historie van De Peel

In deze streek barst het van historie en oude gebruiken. Wat dacht u van de verschillende dialecten die hier nog worden gesproken, de vele sagen, mythen en prachtige oude landhuizen. In de directe omgeving van onze hoeve kunt u historische gebouwen en molens bezoeken.

Zo zijn er in de plaatsjes Lieshout, Bakel, Deurne en Nuenen verschillende molens te vinden. Ook zijn er prachtige musea, die zeker een bezoek waard zijn. Boerenbondsmuseum in Gemert is een levend openlucht museum waar u kunt ervaren hoe het was op een boerderij anno 1900. In het Vincentre in Nuenen kunt u ontdekken hoe Vincent van Gogh leefde en schilderde in Nuenen.

Ook de industrie waar deze regio om bekend staat, heeft interessante musea om te bezoeken. Onder andere het Philips gloeilampenmuseum en het Dafmuseum in Eindhoven. Er is zelfs in Best een Museum over operatie market garden tijdens de bevrijding in Best. U kunt uw hart ophalen aan historie in de oude vestigingsstad ‘s-Hertogenbosch. Onder begeleiding van een gids kunt u hier historische tochten maken.

Wilt u alles te weten komen over het brouwen van Bavaria bier? Doe dan mee aan de Bavaria biertour.

Uitgaan

Binnen een straal van 2,5 km vindt u bijzondere eetgelegenheden met verschillende soorten keukens. Maak kennis met het Bourgondische zuiden en laat u culinair verwennen. Ook als u zin hebt in een snack of gewoon iets wilt eten of drinken zijn er verschillende mogelijkheden.

De stad Helmond is dichtbij. In de zomermaanden worden hier gratis toegankelijke muziekconcerten in de openlucht gehouden, de kasteeltuinconcerten en de Carat-concerten in stadspark De Warande.

 

Dagje uit met de kinderen

Voor de kinderen is er genoeg te doen! En wat prettig is: u hoeft er niet ver voor te rijden. Brabantse boeren zijn bijzonder gastvrij en laten u het boerenleven van dichtbij bekijken.

Zo kunt u via het biggetjesbos in Aarle-Rixtel naar AgroZicht lopen om ze in het echt te zien.

Het prehistorisch dorp in Eindhoven laat uw kinderen het dagelijks leven in de ijzertijd, de middeleeuwen of de Vikingtijd beleven.

Als Sinterklaas in het land is, logeert en werkt hij in Kasteel Helmond. U kunt hem bezoeken en een kijkje nemen in de verschillende vertrekken. Helaas is het kasteel niet rolstoelvriendelijk. Daarom is er een speciale dag voor mensen met een beperking.

Houden uw kinderen van de natuur? Dan is het wellicht leuk om een kijkje te nemen in natuur educatie centrum De Specht in Handel. Ook het bezoekerscentrum De Pelen in het Nationaal Park De Groote Peel is de moeite waard. Het bezoekerscentrum is toegankelijk voor rolstoelbezoekers.

En voor een bezoek naar een echt pretpark kunt u terecht in pretparken DippieDoe in Best en Toverland in Sevenum. Rolstoelgebruikers hebben hier gratis toegang. In het oudste pretpark van Nederland, de Efteling in Kaatsheuvel, is het overgrote deel van de attracties toegankelijk.

Stichting organisatie Kids Day in Boekel organiseren jaarlijks een evenement voor alle (zieke) kinderen van Nederland, met de gedachte een dag vergeten dat ze ziek zijn.

Op het Blotevoetenpad in Elsendorp geniet u met blote voeten op een speciaal aangelegd pad van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Een parcours van bijna 2 kilometer. Zowel voor kinderen als voor volwassenen een leuke ervaring.

Over de grens

Net als van het Nederlandse Brabant liggen de wortels van het Belgische Brabant in het hertogdom Brabant. In het Vlaamse deel ligt de hoofdstad Leuven waar het hertogdom ontstaan is. Leuven is een historische trekpleister en is met de twee begijnhoven en de vier abdijen het bezoeken meer dan waard.

Op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België) ligt de Achelse Kluis. Bekend om de Achel Trappist en het mooie natuurgebied Groote Heide. Er is een prachtige onthaalkapel, die iedere dag van 8.30 tot 20.00 uur voor iedereen toegankelijk is.

Vlak over de grens met Duitsland vindt u regio Niederrhein met karakteristieke plaatsen als Goch en Xanten. Xanten is een stad waarbij de geschiedenis teruggaat naar ongeveer 10 jaar voor Christus. In het archeologisch openluchtmuseum komt de Romeinse geschiedenis tot leven.

Irrland in Kevelaer-Twisteden is het grootste ‘boerenpretpark’ in Europa wat erg gezinsvriendelijk is en waar u kunt picknicken en barbequeën met eigen proviand. En als u toch in de buurt bent, kunt u in de Duitse bedevaartplaats Kevelaer de hostiebakkerij St. Johannes bezoeken.